Rebarbora je významným zdrojom vitamínov skupiny B.
.
.
Je v nej veľa niacínu, dôležitého pre krvný obeh a kyseliny pantoténovej, ktorá pomáha zlepšovať pleť a vlasy. Rebarbora neobsahuje toľko kyseliny šťaveľovej, takže ju môžeme bez obáv pridávať do koláčov a džemov.
Suroviny:
Cesto:
250 gramov hladkej múky, 125 gramov masla, 5 lyžíc podmaslie, 3 žĺtky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, štipka soli
Náplň:
500 gramov rebarbory, 70 gramov hrozienok, 180 gramov trstinového cukru, 70 gramov práškového cukru, 3 bielky
Postup:
1) Vypracujte cesto
Do misky odvážte hladkú múku, pridajte prášok do pečiva, štipku soli, žĺtky, maslo a podmaslie (môžete ho nahradil tromi lyžicami vody a dvoma lyžicami octu, cesto bude kyprejšie). Zo surovín vypracujte cesto.
2) Očistite rebarboru
Používajte len mladú a čerstvú rebarboru. Vyberajte len tenké stonky, očistite ich, umyte a osušte. Potom z nich olúpte tenkú šupku. Ide to ľahko. Priložte nôž tesne pod ňu a jedným ťahom šupku stiahnite. Potom rebarbora nakrájajte na malé kúsky.
3) Pripravíme základ koláča
Koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Cesto dáme do formy, okraje by mali byť asi päť centimetrov vysoké. Nakrájanú rebarboru zmiešame s trstinovým cukrom a hrozienkami. Zmes rovnomerne rozložíme na cesto a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 ° C.
4) Pridáme snehovú polevu
Bielka vyšľaháme v tuhý sneh, pridáme práškový cukor a zašľaháme. Stredne upečený koláč (cesto by malo zostať ešte svetlé) vyberieme z rúry a potrieme ho snehovou polevou. Vrátime do rúry a dopečieme do ružova.
.
.
< Predchádzajúce články | Ďalšie články > |
---|