Slivky, môžeme využiť nielen k príprave koláčov.
.
.
Pripraviť z nich môžete vynikajúcu pikantnú omáčku, ktorá je skvelým doplnkom k stehienkam pečeným na cibuľke a slanine.
Suroviny pre 4 osoby:
4 kuracie alebo králičie stehná
200 g menších zemiakov
10 ks malých cibuliek
100 g anglickej slaniny
soľ, korenie
olivový olej
na slivkovú omáčku:
100 g sušených sliviek
100 g lekváru
40 g masla
40 g hladkej múky
100 ml červeného vína
soľ, biele mleté korenie
kúsok škorice
štipku mletého zázvoru
1 lyžicu rumu
2 lyžičky cukru
Postup:
1. Do vyššej panvice dajte olej, mäso osoľte, okoreňte a sprudka opečte. Pridajte olúpané cibuľky (ak sú väčšie, rozkrojte na polovice) a ešte chvíľku opekajte na miernom ohni. Potom podlejte vodou a pod pokrievkou dusíme domäkka.
2. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, olúpte a prekrojte na polovice. Na inej panvici opražíme anglickú slaninu nakrájanú na prúžky a pečte dozlatista. V polovici opekania pridajte zemiaky. Hotovú zmes dajte k ešte horúcemu mäsu s cibuľkou a premiešajte.
3. Z masla a múky pripravte svetlú zápražku, zrieďte ju vínom a šľahajte do hladka. Pridajte lekvár, kúsok škorice, štipku zázvoru, sušené slivky, poprípade trochu vody a povarte. Hotovú omáčku ešte dochuťte rumom a cukrom, podávajte k mäsu a zemiakom.
Doba prípravy: 40 minút Čas pečenia: 50 minút
.
.
< Predchádzajúce články | Ďalšie články > |
---|