.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Haruľa zemiakové placky

  • PDF
2885
Like!

zemiakove placky

Je to lahôdka k zakusnutiu, recept od našich starých materí.

.

.

Pre 4 osoby potrebujeme:

8 - 10 zemiakov (podľa veľkosti), 2 vajíčka, majoránku, 8 - 10 strúčikov cesnaku, podľa toho koľko ks zemiakov, čierne mleté korenie, soľ, vegeta, červená paprika, na zahustenie: 2 PL hl.múka, mlieko, masť a olej.

Postup prípravy:

Zemiaky si najemno postrúhame. Pridáme 2 vajcia, 1 čl soli, nebojte sa dať ozaj lyžičku. Kopcovitú lyžicu majoránky, podľa chuti trošku vegety. Pol kávovej lyžičky čierne mleté korenie. Štipku červenej sladkej papriky, alebo štipľavej. Strúčikov cesnaku dáme toľko, koľko sme použili zemiakov. Môžme 3/4 pretlačiť a 1/4 posekať nožom. Nakoniec pridáme 2 PL hladkej múky a premiešame. Ak je cesto veľmi riedke, pridáme ešte múku a mlieko. Na panvicu dáme 1:1 masť a olej. Placky budeme piecť na stredne silnom ohni. Pripravenú zmes dáme na panvicu klasickou polievkovou lyžicou, na jednu stačí jedna kopcovitá lyžica, ktorú pekne rozotrieme po panvici tak, aby neboli ani hrubá, ani tenká. Opekáme z oboch strán do zlatista...

zemiakove placky priprava

Prvú placku ochutnáme, ak je soli málo pridáme, ak je veľa nastrúhame ešte jeden zemiak do cesta. Hotové placky ukladáme na servítky, aby odtiekol prebytočný tuk. Počas opekania sa v miske s cestom, vytvorí taká hnedá voda, lyžičkou ju môžete vyliať, inak je cesto veľmi riedke. Pokiaľ by ste ešte pridali múku na zahustenie, už by boli placky tvrdšie, chrumkavejšie. Na placku si môžte dať lyžičku kyslej smotany a rozotrieť po povrchu, alebo tvrdý syr. Dajú sa jesť za studena, aj za tepla. Dobrú chuť

.

.

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavý Magazín

gobtube.com