Upečte si lahodné koláčiky z jemného kysnutého cesta. Uvidíte, že sa po nich len zapráši.
.
.
Suroviny (na 35 koláčikov):
Na cesto:
500 g hladkej múky
250 ml mlieka
20 g droždia
8 lyžíc cukru
4 žĺtky
štipka soli
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
200 g rozpusteného masla
1 vajce na potretie cesta
rozpustené maslo + rum na potretie koláčikov
Lekvárová náplň:
150 g Lučiny
200 g slivkového lekváru
štipka mletého klinčeka
Vanilková:
1 vanilkový puding
250 ml mlieka
4 lyžice cukru
1 vanilkový struk
150 g Lučiny
na posýpku:
125 g polohrubej múky
125 g mandľové múky
125 g práškového cukru
80 g masla
kôra z polky chemicky neošetreného citróna
1 žĺtok
Postup:
Do misy nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, droždie a maslo a rozmiešame. Do zmesi prisypeme múku so soľou a vypracujeme hladké cesto. Misu prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 20 minút. Potom tvoríme z cesta malé guličky, preložíme ich na plech a necháme ďalších 15 minút kysnúť. Pripravíme si náplne, zmiešame všetky prísady, uvaríme puding, necháme ho vychladiť a potom do neho vmiešame lučinu. Na posýpku do misy preosejeme múku a cukor, pridáme tuhšie maslo, žĺtok a citrónovú kôru. Dnom pomúčeného malého pohára vytlačíme do cesta jamky, kúsky potrieme rozšľahaným vajcom, naplníme náplňami a posypeme posýpkou. Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 220 ° C približne 8 až 10 minút. Horúce koláčiky potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom, pomer 1: 1.
.
.
< Predchádzajúce články | Ďalšie články > |
---|