.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Upečte si Mikuláša z kysnutého cesta

  • PDF
820
Like!

pecenie-mikulas

O chvíľu bude Mikuláša, prečo si neupiecť vlastného ?

.

.

Suroviny: na plnku: 100 g sušených marhúľ

100 g sušených sliviek

100 g sušených datlí

100 g sušených fíg

100 g hrozienok

150 ml rumu

 

Na cesto:

500 g hladkej múky

1 balíček sušené Droždie

250 ml vlažného mlieka

60 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

70 g zmäknutého masla

1 vajce

štipka soli

1 lyžička citrónovej arómy

 

Na potretie a posypanie:

1 rozšľahané vajce

1 vanilkový cukor

 

Postup:

Kandizované ovocie pokrájame na malé kúsky a naložíme cez noc do rumu. Múku preosejeme do misy, premiešame s droždím, pridáme mlieko, cukor, maslo, vajce, soľ, citrónovú arómu a spracujeme cesto, potom ho necháme zakryté kysnúť na teplom mieste, až zdvojnásobí svoj objem. Štvrtinu cesta dáme bokom, zvyšné rozdelíme na dva rovnaké diely, z každého vyvaľkáme guľu a tie potom rozvaľkáme na dva 5 mm ovály.

Ovocnú zmes rozprestrieme na jeden ovál, na okraji ponecháme 2 cm voľné miesto, cesto potrieme rozšľahaným vajcom, priložíme druhé cesto a pritlačíme. Naplnené cesto preložíme opatrne na plech s rozmermi 30 x 40 cm vyložený papierom. Zo zvyšného cesta vytvarujeme hlavu, nohy a ruky a prilepíme ich k telu rozšľahaným vajcom. Zvyšky cesta rozvaľkáme a vykrojíme z nich rôzne tvary, ktorými ozdobíme telo. Mikuláša potrieme rozšľahaným vajcom a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť. Pečieme v rúre predhriatej na 170 ° C približne 40 minút. Vychladnutého Mikuláša posypeme vanilkovým cukrom.

.

.

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavý Magazín

gobtube.com