.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Veľkonočný mazanec recept

  • PDF
1957
Like!

velkonocny-mazanec

Ten pravý koláč na sviatky

Suroviny:

500 g polohrubá múka

90 g kryštálový cukor

250 ml vlažné mlieko

30 g čerstvé droždie

1 vajce

2 žĺtky

štipka soli

125 g rozpustené vlažné maslo

50 g hrozienka

40 g lúpané mandle

Postup:

Z mlieka, droždia čl múky a cukru si pripravíme kvások a necháme v teple vykysnúť. Do misy preosejeme múku, zmiešame so soľou a cukrom, pridáme žĺtky, vykysnutý kvások, 3/4 nasekaných mandlí, predtým namočené hrozienka, vlažné maslo a zvyšným mliekom spracujeme na tuhšie cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť asi 1 hodinu.

Z cesta vytvarujeme bochník a necháme kysnúť na plechu s pečiacim papierom ešte 15 minút, mazanec ozdobíme celými mandľami, potrieme rozšľahaným vajcom, ja potieram len žĺtkom - upečený má krajšiu farbu a ešte posypte vrch hojne kryštálovým cukrom.

Uprostred narežeme do tvaru kríža a pečieme v trúbe predohriatej na na 190 stupňov 15 minút, teplotu znížime na na 100 stupňov a pečieme ďalších 45 minút. Upečený mazanec necháme vychladnúť, pokrájame a podávame ku káve, čaju alebo len samostatne.

.

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavý Magazín

gobtube.com