Chutný recept čerstvý listový špenát s volským okom
Suroviny:
750 - 1000 g listový špenát, zemiaky, 4 ks vajcia,
3 strúčiky cesnaku, 1 ks cibuľa, 1 žĺtok, smotana,
mleté čierne korenie, soľ
Na zápražku: 50 g maslo, 2 lyžice hladkej múky, 1/2 hrnčeka mlieka
2 lyžice strúhanka
Postup:
Zelený baby špenát si najprv dôkladne premyjeme vo vode a necháme v sitku odkvapkať.
Cibuľu si nakrájame na kúsky.
Pripravený špenát taktiež jemne nasekáme na doske.
Na masle speníme nakrájanú cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Potom k nej pridáme nasekaný špenát a posolíme.
Zalejeme vodou tak, aby bol špenát ponorený vo vode a za občasného premiešania dusíme, až kým nám špenát nezmäkne.
Pripravíme si zápražku: maslo rozpustíme na panvici, pridáme hladkú múku a smažíme, až múka zružovie.
Horúcu zápražku rozšľaháme v mlieku a nalejeme ju do poduseného špenátu .
Pridáme rozdrvený cesnak so soľou, potom smotanu a na zahustenie trochu strúhanky.
Za mierneho varu miešame až do zhustnutia. Vmiešame žĺtok, nakoniec špenát rozmixujeme.
Dusený špenát môžeme dochutiť i korením a prípadne podľa chuti prisoliť.
Zemiaky si očistíme nakrájame na menšie kúsky a dáme variť do vody spolu so soľou. Keď sú mäkké, scedíme ich a môžme nakladať na tanier.
Volské oká si usmažíme na trošku oleja. Môžme použiť aj varené vajíčka.
Špenát je vhodnou prílohou k pečenému mäsu, alebo s pečenými zemiakmi a zemiakovými knedľami, chutné jedlo s volským okom.
ODPORÚČAME:
Spišské pirohy s bryndzovou plnkou
tags: spenat z cerstvych listov co dnes uvarit spenat s volskym okom
< Predchádzajúce články | Ďalšie články > |
---|