Tradičná záhorácka polievka, drobky namiesto rezancov.
Suroviny:
¾ litra vody
lyžica soli
kavová lyzička vegety
4 mrkvy
pol zelera
pol petržlenu
1 cibuľa
4 ks nove cele korenie
sliepka, alebo kura - chrbát, krk a iné
slepačí bujón
Postup:
Do veľkého hrnca dáme vodu tak do troch štvrtín. Pridáme kuracie kúsky, alebo sliepku, potom lyžicu soli, 4 ks nové celé korenie. Očistíme si cibuľu a pridáme ju aj so šupkou do hrnca, zeleninu 4 mrkvy , 1 zeler a petržlen si nakrájame na podlhovasté kúsky a dáme variť na miernom ohni. Pri varení sa zo začiatku vytvárajú také šumy - hnedé kúsky, tie všetky vyberieme s lyžicou a varíme asi hodinu. Skúsime či je mäso a zelenina mäkká, ak áno kuracie mäso vytiahneme a oberieme z kostí, vrátime do polievky. Pred dovarením pridáme 1 kávovu lyžičku vegety a nakoniec 1 slepačí bujón. Ochutnáme a podla chuti prisolíme, väčšinou nie je treba.
Ako pripraviť drobky
Na dosku si rozsypeme trošku krupice, urobíme kopček s jamkou a doprostred rozbijeme jedno vajce. Príborovým nožom spojíme vajce s krupicou, vznikne nám cestíčko, ktoré nastrúhame na strúhadle. Z uvarenej polievky si odoberieme trochu vody a pripravené drobky v inom hrnci ňou zalejeme a necháme chvíľu prevrieť.
.
ODPORÚČAME:
< Predchádzajúce články | Ďalšie články > |
---|