.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Gundel palacinky recept

  • PDF
2009
Like!

gundel-palacinky

Palacinky na maďarský spôsob pre mlsné jazýčky

.

.

Suroviny: 2 porcie

Čokoládový toping:

35 g čokoláda na varenie, 25 g kakaový prášok, 1 ks žĺtok, 30 g kryštálový cukor, 100 ml mlieko,

1 ČL hladká múka, vanilková esencia, 50 ml smotana na šľahanie, 2 ČL hnedý rum

 

Náplň do palaciniek:

50 ml smotana na šľahanie, 3 PL mleté orechy, 60 g kryštálový cukor, 50 ml hnedý rum, 3 PL hrozienka v rume,

2 PL kandizované ovocie, mletá škorica, 1 ČL strúhaná citrónová kôra

 

Cesto na palacinky:

100 ml sladké mlieko, 100 ml sýtená voda, 1 ks žĺtok, 120 g hladká múka

1 ČL kryštálový cukor, soľ, olej na pečenie palaciniek

 

Postup:

Najprv si uvaríme čokoládovú omáčku: Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu. Žĺtok klasicky vyšľaháme s väčšou častou cukru. Smotanu so zbytkom cukru taktiež zašľaháme do pevnej šľahačky. V mlieku vymiešame do hladka múku, par kvapiek vanilkovej esencie a rum a dáme ho zvariť. Zvarené mlieko pridáme k mäkkej čokoláde a prešľaháme.

Do čokoládového mlieka preosejeme kakao so škoricou. Znovu premiešame do hladka a zapracujeme žĺtkovú penu a šľahačku. Všetko doriedime rumom a prešľaháme do hladkej konzistencie.

Keď máme toping hotový uvaríme si nápln do palaciniek:

Hrozienka by sa mali 24 hodín namáčat v rume. Ak by sa na to zabudlo, tak sa dá rum priamo do náplne.

Do malého hrnčeka dáme smotanu, cukor, mleté orechy, nasekané orechy a necháme prevrieť. Pridáme hrozienka, kandizované ovocie a rum.

.

.

Znova necháme prevrieť. Odstavíme z plameňa a necháme trošku vychladnúť. Množstvo orechov je orientačné, možno bude treba viac, treba dať podľa uváženia. Náplň by mala byt roztierateľná. Ak bude veľmi hustá, budú problémy s natieraním na palacinky, preto ju treba urobiť mierne roztierateľnú.

No a nakoniec si vymiešame cesto na palacinky zo surovín uvedených vyššie. Rozohrejeme panvicu s trochou oleja a upečieme palacinky. Z tohoto množstva vyjde asi 7 palaciniek.

Na palacinky rozotrieme pripravenú orechovú náplň. Palacinky zarolujeme a podávame s čokoládovou polevou.

Dobrú chuť

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavý Magazín

gobtube.com