.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Ako vykostiť rybu? Vykosťovanie rýb

  • PDF
6715
Like!

vykostovanie-ryb

Vykostiť rybu je otázka ani nie piatich minút, a to vrátane stiahnutia z kože.

.

.

Málokto vie, že aj na kaprovi sa nájdu miesta úplne bez kostí, takže je možné ho bez strachu ponúknuť aj deťom.

Rybu si opláchneme a položíme na pracovnú dosku hore bruchom. Do ľavej ruky uchopíme obe brušné plutvy, nadvihneme ich a vyrežeme nožom spolu s opornými trojuholníkovými kosťami, ktoré sú uložené v brušnej svalovine.

Rybu položíme nabok, uchopíme za prsnú plutvu. Za opornými kosťami prsného pletenca urobíme hlboký rez odhora až dolu, ktorým čiastočne oddelíme hlavu od trupu. Potom rybu obrátime na druhy bok a urobíme rovnaký rez z opačnej strany.

Nakoniec prerežeme chrbticu a hlavu oddelíme jej vylomením dohora.

Do dutiny trupu na brušnej strane vpichneme špičku noža a brušnú stenu postupne smerom dozadu prerežeme až po análny otvor. Vyberieme vnútornosti. Z brušnej dutiny potom hrotom noža vyberiem obličky, ktoré ležia pozdĺž chrbtice a vyzerajú ako zrazeniny krvi. Vypitvaný trup dobre opláchneme.

Špičkou noža urobíme po oboch stranách chrbtovej a análnej plutvy zárez hlboký až po chrbticu. Plutvu uchopíme za zadnú časť a postupným ťahom smerom nahor a dopredu vytiahneme aj s opornými kostičkami, uloženými vo svalovine.

ryba

Takto očistený trup už obsahuje len chrbticu, rebrá a drobné medzisvalové kostičky. Aj tieto sa dajú pomerne ľahko odstrániť.

Celý trup postupne priečne prerežeme ostrým nožom približne v 3 až 4 mm odstupoch. Zárezy musia byť urobené až po chrbticu.

V prednej časti zarežeme nožom šikmo k podložke, v zadnej tretine tela, kde sú už 2 pásy kostičiek, rovnobežne s podložkou tak, aby sme kostičky posekali v hornej i dolnej časti.

Z kapra alebo väčších bielych rýb pred likvidáciou kostičiek najprv vyrežeme filety. Z očisteného trupu bez plutiev odsekneme chvost cca 3 cm pred koncom ošupenia.

V chrbte trup narežeme hlbokým rezom tesne popri stavcoch od hlavovej časti až po chvost. Svalovinu začneme oddeľovať v prednej časti, najprv od chrbtových výbežkov stavcov, potom postupne dole a dozadu aj od rebier.

Po úplnom oddelení svaloviny dostaneme filet podlhovastý kus svaloviny aj s kožou.

Aby sme mohli zlikvidovať medzisvalové kostičky, musíme filet položiť na podložku a narežeme ho podobne ako trup.- priečnymi rezmi vzdialenými od seba 3 až 4 mm, robíme ich ostrým nožom až po kožu.

V prednej časti stačí rezať len chrbtovú svalovinu, od konca brušnej dutiny už po celej šírke filetu. Takýto filet môžeme použiť na vyprážanie alebo grilovanie.

.

.

ODPORÚČAME:

Mladý rybár ulovil obrieho 2,5 metrového sumca

Živá morská panna Linden

Ryba s pivovou omáčkou

Rybací šalát s kayenskou príchuťou

tags: ako vykostit rybu vykostovanie ryb vykostit kapra lososa kapor losos

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavé stránky:

zahradnecentrum

ovocieazelenina