.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Špargľa má veľké množstvo vitamínov a výborné učinky na telo

  • PDF
4308
Like!

spargla

Je to geniálna plodina. Obsahuje obrovské množstvo vitamínov, stopových prvkov, vlákniny, draslíka, železa a kyseliny listovej.

.

.

Vďaka tomuto koktejlu prospešných látok lepšie vidíme, telo je plné antioxidantov a čo sa deje s pokožkou? Nestarne! Okrem toho udržiava zdravé srdce a cievny systém, podporuje činnosť čriev, zrýchľuje látkovú premenu, lieči kožné choroby a pomáha pri poruchách spánku. Zvýšiť jej príjem by mali aj tie z vás, ktoré majú dlhodobo problémy s kvalitou svojich vlasov a nechtov.

Za najlahodnejšiu sa považuje biela špargľa. Čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia a samozrejme chutnejšia, sladšia. Jej čerstvosť rozpoznáte tak, keď vám po stlačení jej spodný koniec praskne a vytečie z neho šťava. Čerstvá špargľa vonia sladko a jej hlavičky sú pevné a uzavreté, s priliehajúcimi lístkami. Ak potrebujete rýchlu a zaručenú redukčnú diétu, nemôžete siahnuť po ničom lepšom než je práve špargľa. Je plná vody a vlákniny a obsahuje málo kalórií (na 100 gramov iba 18-22 kalórií). Je ľahko stráviteľná a rýchlo zaplní žalúdok, pričom sa nezväčšia tukové zásoby. Má vysoko močopudný účinok a preto je výborná pri detoxikačných kúrach.

Ako ju očistiť

Ak nemáte špeciálnu škrabku na špargľu, očistite ju škrabkou na zemiaky. Čistí sa zhora nadol po celej dĺžke okrem hlavičky. Hlavne nešetrite! Ak sa vám zdá ešte vždy drevnatá, čistite ju ďalej, pretože bude horká. Keď je dobre očistená, opláchneme ju a zospodu z tej hrubšej strany odrežieme asi 1 cm, ten vyhodíme. Tvrdé konce môžeme použiť aj na polievku.

Ako ju uvariť

Milovníci špargle majú na jej varenie špeciálny úzky a vyšší hrniec, v ktorom sa varí postojačky. Špargľa sa varí hrubým koncom dole, hlavičkou hore. Ak je čerstvá, nevaríme ju dlhšie ako 7 až 10 minút. Niektorí radia dať vodu len po hlavičky, tie sa uvaria v pare. Tým sa zabezpečí rovnomerné uvarenie, keďže spodok špargle je hrubší a hlavičky jemné.

spargla-recepty

Recepty:

Varená špargľa s holandskou omáčkou

Špargľu uvaríme v osolenej vode a podávame so zemiakmi poliatu holandskou omáčkou.

Špargľová polievka

4 dl vody necháme zovrieť. Vhodíme do nej za hrsť na hrubom strúhadle nakrájaných zemiakov a necháme prevrieť asi 5 minút. Vsypeme za hrsť očistenej a na drobné kúsky nakrájanej špargle. V asi 2 dl mlieka rozhabarkujeme 1 pol. lyžicu detskej krupice a 1 čajovú lyžičku vegety alebo soli. Vlejeme za stáleho miešania do polievky a

necháme prevrieť asi 5 minút. Podávame teplé.

Špargľa so syrovou omáčkou

Špargľu uvaríme v osolenej vode, podávame so zemiakovou kašou a omáčkou zo syra Gouda. Suroviny na prípravu: 150 g syra Gouda, 150 g sladkej smotany môže byť aj plnotučné mlieko, 2 žĺtky, maizena.

Postup: syr nastrúhame a pomaly povaríme so smotanou a žĺtkami. Ak treba, zahustíme maizenou.

Špargľový krém (polievka)

Bielu špargľu očistíme od hrubej šupky, nakrájame na kúsky a dáme variť do menšieho množstva vody. Po uvarení zmixovať. Sladkú smotanu najdelikátnejšia je šľahačka, ale kto si stráži líniu, tak radšej len tú 10%, rozmiešať s hladkou múkou a vliať do vriacej polievky. Osoliť, prikoreniť bielym korením, prípadne troškou nastrúhaného muškátového orieška. Polievka by nemala byť príliš riedka. Veľmi rýchlo ju pripravíte z konzervovanej špargle, to je potom záležitosť desiatich minút.

Zapekané cestoviny so špargľou

Špargľu ošúpať a nakrájať na kúsky. Uvariť cestoviny vrtuľky, kolienka, zliať vodu. Kuracie prsia nakrájať na malé kúsky. Do zapekacej misy vrstviť cestoviny, špargľu (osoliť), kuracie mäso osoliť, okoreniť, cestoviny... Celé to zaliať vajíčkami rozmiešanými so sladkou smotanou (opäť - so šľahačkou je to lahôdka) a zapekať tak 1/2 - 3/4 hodiny. Podávať so zeleninovým šalátom.

Špargľa s volskými okami

Ošúpanú bielu špargľu (250 g) varíme v osolenej vode s kvapkou olivového oleja 11 min. Zohrejeme cca 1/2 dcl olivového oleja (nesmie byť veľmi horúci), pridáme strúhaný parmezán (cca 10dkg), rozmiešame na kašičku. Na panvici pripravíme volské oká z 2 vajec. Na 2 taniere rozdelím špargľu, polejeme zmesou parmezánu s olivovým olejom a na to dáme volské oko.

Holandská omáčka na špargľu

Urobíme klasický bešamel, čiže z masla, múky a mlieka, pridáme už len soľ, mleté čierne korenie, trošku kari korenia a za lyžičku horčice. A touto omáčkou zalejeme špargľu. Podávame so zemiakmi.

.

.

ODPORÚČAME:

Cestoviny farfalle so špargľou a cuketou

Žihľava je skvelá na vlasy, kĺby, pleť i vysoký tlak

Breza má veľký liečivý potenciál

Ako sa stať milionárom? Štyri kroky k dosiahnutiu bohatstva

tags: spargla ma velke mnozstvo vitaminov a vyborne ucinky na telo

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavý Magazín

gobtube.com