.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Mäso z grilu je lahôdka! 10 rád, ako ho najlepšie pripraviť!

  • PDF
3999
Like!

grilovanie1

Ugrilovať mäsko tak, aby bolo pekne mäkké a šťavnaté, to je jeden z najdôležitejších úloh leta.

.

.

Aby všetko dopadlo na výbornú, je potrebné poznať pár fígľov. A tie Vám prezradíme!

1) Rozmrazuje voľne

Pokiaľ ste mäso kúpili skôr a strčili ho do mrazničky, nechajte ho rozmraziť cez noc v chladničke, alebo pri izbovej teplote. Rozhodne nepoužívajte mikrovlnku! Mäso by úplne zmenilo chuť.

marinada

2) Bez marinády to nejde

Môžete ju kúpiť hotovú, alebo si pripraviť svoju domácu marinádu, ktorá bude chutnejšia. Stačí len olivový olej, bylinky alebo korenie. Pozor, marináda by mala byť jednoduchá, aby Len podčiarkla chuť mäsa a pritom ju neprebila.

3) Odležanie je dôležité

Všetko potrebuje svoj čas, rovnako aj mäso na gril. Nemá zmysel ho potrieť marinádou a hneď položiť na rošt. Mäso by malo ležať v marináde ideálne 24 hodín, aby do seba natiahlo vôňu a chuť. Ak grilujete neplánovane, nechajte ho namarinované aspoň tri hodiny.

grilovanie

4) Marinádu zotrite, aby nekvapkala

Na rošt rozhodne nepokladajte mäso obalené vo vrstve marinády. Bude stekať, prskať ešte sa aj pripaľovať. Práve v pripáleninách vznikajú rakovinotvorné látky. Marinádu preto z mäsa zľahka utrite.

5) Pomôže hliníková tácka

Pokiaľ aj tak sa vám zdá, že to príliš prská, rozhrňte uhlíky na obe strany doprostred vložte hliníkovú grilovaciu tácku. Mastnota aj marináda bude stekať tam a môžete tým mäso znova potierať.

grilovanie5

6) Soliť až na tanieri

Soľ vyťahuje z mäsa šťavu to je potom suché a "žuvacie". Soľte preto až pred podávaním mäsa na tanier. Pozor! Mnoho hotových grilovacích prípravkov soľ už obsahuje.

7) Najlepšie je prerastené

Bravčová krkovička je ideálna na grilovanie. Mäso totiž nebude vysušené ako podošva, ale pekne šťavnaté. Hrúbka mäsa je ideálna okolo 1,5 cm. Ak grilujete hovädzie, mal by mať steak dva až tri cm. Na gril sa tiež výborne hodí kuracie a rybie mäso.

grilovanie3

8) Pozor, na teplotný šok

Mäso vyberte z chladničky zhruba dve až tri hodiny pred grilovaním. Nedávajte ho na rošt studené, aby nedostalo teplotný šok. Keď bude mať izbovú teplotu, lepšie sa prepečie, navyše sa stihne rozvonať a rozložiť si všetky dobroty z marinády. Neplatí to pre ryby, ktoré by o sa rozpadli, takže tie grilujte hneď z chladničky.

9) Nerobte tlačenicu

Nesnažte sa ugrilovať všetko naraz, aby ste uspokojili všetkých stravníkov. Len nech si počkajú. Mäso totiž musí mať pri pečení priestor, gril zaplňte maximálne z troch štvrtín. Najprv ho na chvíľu vložte doprostred grilu, kde je najväčšia žiara, aby sa zatiahlo a nepúšťalo šťavu, potom mäso premiestnite na okraj grilu na miernom ohni dopečte.

grilovanie4

10) Nie oheň, ale uhlíky

Mäso grilujte nie na priamom ohni, ale na teplu, ktoré sála z uhlíkov. Tie preto nechajte rozpáliť dopredu tak, aby na nich bola biela vrstva. Bravčové a hovädzie mäso grilujte zhruba 5 až 10 minút, ryby a kuracie prsia 10 minút, pstruha o dve minúty viac, najdlhšie sa pripravujú kuracie stehná aj s kosťou. Tie potrebujú až 35 minút.

.

.

ODPORÚČAME:

Marináda na grilovanie na všetky druhy mäsa

Grilované krevety na párty

Kurací špíz so šampiónmi a zeleninou

 

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavý Magazín

gobtube.com