.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Pozor na zle pripravené jedlo, môže i zabíjať

  • PDF
3517
Like!

steak1

Varíte doma, alebo ste sa rozhodli pre dobrú reštauráciu? Aj na príprave jedál záleží ako bude vaše telo reagovať, či mu navarený pokrm prospeje.

.

.

Aby ste namiesto príjemného večera, neskončili so zdravotnými ťažkosťami v nemocnici.

Nezáleží len na tom, čo jeme. Aj zdravé jedlo môže byť pripravené nezdravo a zahltí naše telo škodlivinami, ktoré sa môžu nahromadiť vo veľkom množstve a spôsobiť neskôr rakovinu. Spôsobov tepelnej úpravy jedla je viac. Ktorým by ste sa mali vyhnúť? Nikdy nesmažte na veľkej vrstve tuku. Tento spôsob je mimoriadne nebezpečný. Ak sa inak nedá, alebo pokrm nesmažíte vy, vezmite si mastný papier alebo papierový obrúsok a jedlo naň položte. Obrúsok nasaje prebytočný tuk, ktorý by vášmu telu uškodil. Aj smaženie na panvici je riziko, pokiaľ nepoužívate kvalitnú teflónovú. Panvica by mala byť, aj keď len minimálne vždy potretá trochou olejom. Pripálené jedlo vyhoďte, alebo spálené časti odrežte. Nikdy ich nejedzte, nech majú akúkoľvek sladkú príchuť.

Rakovina zo steaku. Nadmerné grilovanie a nesprávne grilovacie spôsoby vás môžu stáť zdravie, aj zdravie vašich detí, ak s vami radi grilujú. Tepelne upravované potraviny sú v priamom kontakte s ohňom a tuk, ktorý z nich kvapká do ohňa sa v nebezpečnej podobe vracia naspäť a kontaminuje tak vaše mäso, zeleninu alebo pečivo, keďže sa z rozhorúčeného dreva a uhlia takto uvoľňujú karcinogénne látky. Je treba grilovať jedlo na alobale.

Čo znamená zdravšie variť?

Ide o to, aby sme pri varení prirodzené, cenné látky zachovali, škodlivé zredukovali, prípadne zabránili ich vzniku a nezaťažovali jedlá bezcennými kalóriami. Vitamíny ničí teplo, vzduch a svetlo. Minerálne látky sú stabilnejšie, ale vo vode sa pri umývaní a varení vyplavujú. Správne robí ten, kto dusí pri nižších teplotách s málom tekutín a pod pokrievkou. Aj pečenie vo fólii, v hlinenom hrnci alebo mikrovlnnej rúre, ako aj v pare je veľmi šetrný spôsob prípravy jedál. Menej vhodné je vyprážanie, pečenie a varenie vo veľkom množstve vody. Tmavé kôrky síce chutia, ale obsahujú škodlivé prepálené tuky. Napokon, hriechom je držať jedlá v teple. Jedlo odložte radšej do chladničky a neskôr ho ohrejte v mikrovlnnej rúre. V zásade varte vždy len na malom množstve tuku.

restauracia-jedlo

tags: pozor na zle pripravene jedlo moze i zabijat

.

.

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavé stránky:

zahradnecentrum

ovocieazelenina