Pálka širokolistá rastlina, nazývaná latinsky Typha latifolia, zázračná rastlinka,
.
.
je považovaná za jednu z najužitočnejších z hľadiska využiteľnosti pre človeka.
Čo je najdôležitejšie, v núdzi poskytuje jedlo počas celého roka, má jedlé korene, ktoré po upečení celkom dobre chutia a sú plné sacharidov.
Jedlé sú takisto mladé výhonky.
Nazbierané na jar sa pokrájané varia vo vode a sú vhodné do šalátov a polievok.
Počas leta sa využíva i peľ ako múčka.
Zmiešaním peľu a klasickej múky vznikne do žlta sfarbené, nutrične vysoko hodnotné cesto napríklad na placky, alebo iné špeciality.
Pálka sa vyskytuje hlavne pri rybníkoch, v okolí potokov, v mokradiach, v lese.
Korene treba vyberať hlavne tie svetlejšie, dajú sa jesť surové, omnoho lepšie chutia upečené na ohni.
Stačí ich len hodiť na otvorený oheň a keď sú hotové, zčernejú a začnú rozvoňiavať.
Chuťou pripomínajú niečo medzi zemiakom a gaštanmi.
Pálka je prírodná medicína.
Keď olúpete listy zelenej pálky až po hlavnú byľ zistíte, že je mazľavá.
Tento maz má antibakteriálne účinky, je dobrý na drobné rezné rany, škrabance a tiež popáleniny, ako antiseptikum, utíši i bodnutie a modriny.
Veľmi dobrá je ochrana pred spálením sa na slnku. Treba sa tým ponatierať.
.
.
< Predchádzajúce články | Ďalšie články > |
---|