.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Viete že Pálka je zázračná jedlá Rastlina a Medicína?

  • PDF
12968
Like!

palka-prirodna-lekaren-veu

Pálka širokolistá rastlina, nazývaná latinsky Typha latifolia, zázračná rastlinka,

.

.

je považovaná za jednu z najužitočnejších z hľadiska využiteľnosti pre človeka.

Čo je najdôležitejšie, v núdzi poskytuje jedlo počas celého roka, má jedlé korene, ktoré po upečení celkom dobre chutia a sú plné sacharidov.

 

Jedlé sú takisto mladé výhonky.

Nazbierané na jar sa pokrájané varia vo vode a sú vhodné do šalátov a polievok.

Počas leta sa využíva i peľ ako múčka.

Zmiešaním peľu a klasickej múky vznikne do žlta sfarbené, nutrične vysoko hodnotné cesto napríklad na placky, alebo iné špeciality.

Pálka sa vyskytuje hlavne pri rybníkoch, v okolí potokov, v mokradiach, v lese.

Korene treba vyberať hlavne tie svetlejšie, dajú sa jesť surové, omnoho lepšie chutia upečené na ohni.

Stačí ich len hodiť na otvorený oheň a keď sú hotové, zčernejú a začnú rozvoňiavať.

Chuťou pripomínajú niečo medzi zemiakom a gaštanmi.

 

Pálka je prírodná medicína.

Keď olúpete listy zelenej pálky až po hlavnú byľ zistíte, že je mazľavá.

Tento maz má antibakteriálne účinky, je dobrý na drobné rezné rany, škrabance a tiež popáleniny, ako antiseptikum, utíši i bodnutie a modriny.

Veľmi dobrá je ochrana pred spálením sa na slnku. Treba sa tým ponatierať.

.

.

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavý Magazín

gobtube.com