Uvarme si výbornú polievku zo sliepky podľa receptu našich starých mám.
.
.
Peknú tlstú sliepku dáme uvariť do veľkého hrnca, prilejeme na ňu 3 a pol litra vody, vložíme aj droby zo sliepky, pol kg hovädziny na polievku a pol kg hovädzích kostí, soľ podľa chuti, a pod pokrievkou pomaly varíme. Penu 2 až 3 razy zoberieme sitkom. Keď asi pol hodiny vrela, pridá sa 10 zrniek celého korenia, na koniec noža papriky, za lyžičku paradajkového pretlaku v lete jedna paradajka, pol kg polievkovej zeleniny, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 až 5 kúskov sušených hríbov a pod pokrievkou sa ešte varí asi 2 hodiny, až je sliepka celkom mäkká. Potom hrniec odložíme z ohňa, polievku zalejeme, aby sa rýchlejšie usadila a zakrytú necháme asi 5 minút stáť. Potom ju scedíme cez sito do druhého hrnca a odstavíme. Sliepku vyberieme, na doske oberieme z nej mäso a pokrájame ešte na menšie kúsky. Do scedenej polievky zavaríme pečienkové knedličky, potom na rezance pokrájané mäso zo sliepky, na kocky pokrájanú zeleninu z polievky. Polievku vylejeme do misy a pridáme drobno pokrájanú pažítku, alebo zelený petržlen.
Zdroj: Malá ľudová kuchárka Žela Inovecká 1940.
tags: skuste retro recept z roku 1940 vyborna domaca slepacia polievka
.
.
< Predchádzajúce články | Ďalšie články > |
---|