.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Retro recept, pečené mladé prasiatko

  • PDF
4660
Like!

pecene prasiatko

Pečené prasiatko je výborná pochúťka, prečítajte si ako sa pripravovalo pečené prasiatko v roku 1940.

.

.

Zabité mladé prasiatko, dobre potrieme smolou, vodou obaríme a očistíme. Potom opatrne vypitveme. Prasiatko zvnútra posolíme, zvonku nie, lebo by sa koža neupiekla pekne hladko, tvorili by sa od soli drapľavé pľuzgiere. Pod krk dáme obrátenú malú rajničku, aby hlava nepadala a aby sa upiekla rovnomerne do červena. Plech musí byť samozrejme väčší, aby šťava nevytiekla. Pečieme v dobre vyhriatej rúre a mažeme horúcim maslom, do ktorého sme pridali pivo. Potom sa už nesmie veľmi prudko piecť.

Keď ušká začínajú prudko červenať, prikryjeme ich papierovými vrecúškami, aby nezhoreli. Keby sa vrch veľmi prudko piekol, prikryjeme ho mastným papierom, potom sa už môže aj zdola prudšie piecť. Ak by sa objavili pľuzgiere, kožku hneď prepichneme a pomažeme. Pečie sa 2 a pol až 3 hodiny. Pri krájaní musíme byť opatrní, aby chrumkavá koža nenavlhla. Hlavu odrežeme, prerežeme prasiatko pozdĺž a potom na 2 až 3 cm široké kusy. Na veľkú misu zostavíme tak, aby malo formu prasaťa, do otvorenej papuľky dáme jablko, alebo kvietok. Podávame so zemiakovou kašou /do ktorej sme vmiešali žĺtky/ a s kompótom.

zdroj: Malá ľudová kuchárka, Žela Inovecká 1940.

.

.

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavý Magazín

gobtube.com