.

.

AKTUALIZOVAŤ NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Šesť potravín, ktoré do chladničky nepatria! Chlad im škodí

  • PDF
5512
Like!

ako-skladovat-zeleninu

Všetci chceme, aby potraviny, ktoré si domov prinesieme, vydržali dlhšie čerstvé a zachovali si svoju chuť, vôňu aj vitamíny.

.

.

Chladnička, ale nie je vždy tou najlepšou voľbou.

Rajské jabĺčka

Aj keď ich väčšina z nás automaticky dáva do chladničky, mali by sa skladovať mimo nej. Ak ich totiž budete uchovávať v chladničke, môžu sa stať mdlé a múčne. Lepším riešením je pivnica, chladná špajza, alebo ak nemáte doma príliš teplo, napríklad aj kuchynská linka.

Banány

Toto ovocie vždy nechávajte dozrieť mimo chladničku, inak vám banány sčernejú. Ak chcete, aby rýchlejšie dozreli, nechajte ich v papierovom sáčku pri izbovej teplote. V opačnom prípade banány uchovávajte na chladnom a tmavom mieste.

Zemiaky

Nízke teploty rozkladajú škrob v zemiakoch a tie začnú sladnúť. Skladovať by ste ich mali najlepšie na suchom, tmavom a chladnom mieste, ideálne v pivnici. Predídete tak hnilobe a ich skoršiemu vyklíčeniu. V prípade, že sa tak stane, v naklíčených zemiakoch a v okolí očiek vzniká toxická látka solanín. Na výhonky je preto treba si dať pozor a starostlivo ich pred použitím vykrájať.

Cibuľa

Ani cibuli chlad nesvedčí. V chladničke ľahko splesnivie a zmäkne. Ideálne je suché a tmavé miesto s nižšou než izbovou teplotou. Cibuľu nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu, akonáhle ju načnete, umiestnite ju v uzavretom sáčku do priehradky na zeleninu.

Cesnak

Vynikajúcu chuť a vôňu cesnaku dosiahnete len skladovaním v chladnej, suchej a vetranej nádobe. Akonáhle ho načnete, spotrebujte všetky strúčiky do desiatich dní.

Uhorky

Táto vodnatá zelenina stráca v chladničke chuť a arómu. Navyše sa veľmi rýchlo kazí.

.

.

Najčítanejšie Zaujímavosti

Zaujímavé stránky:

zahradnecentrum

ovocieazelenina